Det er i strid med erhvervsfondsloven, at den kendte advokat Knud Foldschack har arbejdet som administrator for en erhvervsdrivende fond, som han selv er bestyrelsesformand for.
Det konkluderer Erhvervsstyrelsen i en afgørelse, som Fundats har fået aktindsigt i.
Fundats omtalte første gang i september, hvordan Knud Foldschack i tre erhvervsdrivende fonde leverede ydelser gennem sit advokatfirma & Foldschack, selvom han samtidig er bestyrelsesformand i fondene.
Erhvervsstyrelsen bad på baggrund af artiklen om redegørelser for forholdene i de tre fonde. Styrelsens påtale handler om Ragnhildgadefonden, hvor Foldschack ifølge fondens egne årsrapporter både har fungeret som administrator og leveret advokatrådgivning.
"Erhvervsstyrelsen skal som fondsmyndighed for fonden påtale, at fondens formand i strid med erhvervsfondslovens § 52, stk. 3, har udført hverv for fonden, der ikke er en del af hvervet som formand, og som ikke kan rummes inden for rammerne af undtagelsen i erhvervsfondslovens § 52, stk. 3, 2. pkt., idet opgaverne ikke blot har været af kortvarig karakter," skriver styrelsen i sin afgørelse.
Mens Knud Foldschack og den øvrige bestyrelse i den underskudsramte fond har arbejdet ulønnet, modtog han ifølge Ragnhildgadefondens årsrapport 212.000 kroner for administrations- og rådgivningsydelser i 2022.
Ingen påtale i to andre sager
Ifølge erhvervsfondsloven må en bestyrelsesformand ikke udføre andre opgaver for fonden end de almindelige formandsopgaver. Paragraffen, som populært er kendt som "forbuddet mod arbejdende bestyrelsesformand,” har til formål at forhindre en uheldig magtkoncentration hos formanden, som kan underminere bestyrelsens mulighed for at føre tilsyn med arbejdet.
Den eneste undtagelse i forbuddet er opgaver af kortvarig karakter, "hvor der er særligt behov herfor". En bestyrelsesformand kan for eksempel godt udføre enkelte advokatopgaver for fonden, men må ikke varetage hvervet som fondens administrator eller faste advokat.
"Det kritiske punkt er, at Knud Foldschack har fungeret som administrator. Det er jo en tilståelsessag, når det fremgår af dokumenterne i sagen, at der er indgået en administratoraftale. Det er ikke bare en kortvarig opgave. I to andre sager er Knud Foldschack sluppet for påtale, netop fordi opgaverne har været kortvarige," siger Lars Kiertzner, som er statsautoriseret revisor og tidligere chefkonsulent i revisorforeningen FSR, og som i flere år har beskæftiget sig indgående med erhvervsfondsloven.
Knud Foldschack bliver underkendt af Erhvervsstyrelsen.
Lars Kiertzner – revisor og tidligere chefkonsulent, FSR
Således har Erhvervsstyrelsen ikke fundet grundlag for at påtale Knud Foldschacks roller i de parallelle sager om Ejendomsfonden for Rudolf Steinerskoler i Danmark og om Jordbrugsfonden Kammergave, som Fundats også har omtalt, eftersom styrelsen godtager, at Foldschack alene har udført kortvarige arbejdsopgaver for fondene.
"Styrelsen finder derfor på det foreliggende grundlag ikke tilstrækkelige klare holdepunkter for at tilsidesætte fondsbestyrelsens egen vurdering af ovenstående forhold, idet det lægges til grund, at der alene har været tale om kortvarige arbejdsopgaver, som formanden er blevet anmodet om at udføre af og for bestyrelsen," skriver styrelsen i begge tilfælde.
En problematisk sammenblanding
Anderledes forholder det sig altså i Ragnhildgadefonden, hvor Knud Foldschack over de sidste fire regnskabsår har tjent 711.000 kroner på administration og rådgivningsydelser. Dermed går Erhvervsstyrelsen i rette med Foldschacks egen vurdering fra september, hvor han til Fundats udtalte:
”Jeg fastholder, at jeg som bestyrelsesformand kan påtage mig opgaver for fondene, når bestyrelsen i fondene anmoder mig om det, og at dette vil være i overensstemmelse med både lovens bogstav og ånd.”
Knud Foldschacks argument var dengang, at forbuddet mod arbejdende bestyrelsesformand er lempet for mindre fonde. Tilsvarende har Ragnhildgadefondens bestyrelse i en redegørelse til Erhvervsstyrelsen skrevet, at Foldschack som bestyrelsesformand i fonde uden en direktion er "direkte forpligtet til at deltage langvarigt i den daglige ledelse af fondene sammen med den øvrige bestyrelse."
"Bestyrelsen mener derfor, at udgangspunktet må være, at bestyrelsesformanden kan påtage sig opgaver for en erhvervsdrivende fond som advokat, når fondens bestyrelse beder formanden om at udføre disse,” lyder det i redegørelsen, som Fundats også har fået aktindsigt i.
Det er dog ikke korrekt, at erhvervsfondsloven indeholder en generel lempelse af forbuddet mod arbejdende bestyrelsesformænd for mindre fonde. Og ifølge Erhvervsstyrelsen kan bestyrelsens tolkning af reglerne være "udtryk for en problematisk sammenblanding af den funktion og de opgaver, som en formand varetager, og de opgaver, som en administrator eller advokat varetager."
I fonde uden en direktør er det nemlig bestyrelsen som samlet ledelsesorgan – og altså ikke et enkelt medlem af bestyrelsen – der skal varetage den daglige ledelse af fonden.
Underkendt
I sin redegørelse skriver Ragnhildgadefondens bestyrelse også, at det er Københavns Kommune, som har anmodet Knud Foldschack om at administrere en række fonde, som kommunen har aftaler med. Københavns Kommune har imidlertid ikke bemyndigelse til at tilsidesætte erhvervsfondsloven, fastslår Erhvervsstyrelsen:
"Det forhold at Københavns Kommune i dette konkrete tilfælde har anmodet Knud Foldschack om at administrere en række fonde, herunder Ragnhildgadefonden, kan ikke ændre på, at Knud Foldschack ikke personligt må varetage denne opgave for fonden, så længe han samtidig er formand for fonden. Det er i øvrigt alene fondens bestyrelse, som har kompetencen til at beslutte, hvem der skal være administrator for fonden eller varetage faste advokatopgaver for fonden," skriver styrelsen.
"Knud Foldschack bliver underkendt af Erhvervsstyrelsen," siger Lars Kiertzner, som Fundats har forelagt styrelsens afgørelse:
"Der er ingen undtagelser i forbuddet mod arbejdende bestyrelsesformænd for små erhvervsdrivende fonde. Og det gælder uanset, hvad Københavns Kommune har bedt om," siger han.
Jeg mener ikke, at det er faktuelt korrekt, når Erhvervsstyrelsen lægger til grund, at jeg personligt har ageret administrator for fonden.
Knud Foldschack – bestyrelsesformand, Ragnhildgadefonden
Selv mener Knud Foldschack, at Erhvervsstyrelsens afgørelse er forkert, idet han ikke personligt har fungeret som administrator for Ragnhildgadefonden. Han agter dog ikke at klage over afgørelsen.
"Jeg mener ikke, at det er faktuelt korrekt, når Erhvervsstyrelsen lægger til grund, at jeg personligt har ageret administrator for fonden. Det er således ikke mig personligt, der administrerer fondene, men disse opgaver varetages af andre personer ansat på advokatkontoret, og jeg forstår på Erhvervsstyrelsens afgørelse, at en sådan indretning ses at være i overensstemmelse med Lov om Erhvervsdrivende fonde," skriver Knud Foldschack i en e-mail.
"Dette er dog ikke et synspunkt jeg agter at forfølge i respekt for ressourcerne i fonden samt for Erhvervsstyrelsens arbejde," skriver han.
Når Erhvervsstyrelsen stik imod Knud Foldschacks udlægning er nået frem til, at han personligt har arbejdet som administrator for fonden, skyldes det – foruden Ragnhildgadefondens egne årsrapporter – at bestyrelsen i sin redegørelse har skrevet, at Foldschack ”har udført rådgivnings- og administrationsydelser for fonden i sin egenskab af advokat efter konkret anmodning fra bestyrelsen.” Og at fonden i redegørelsen har oplyst, at Foldschack, "såfremt Erhvervsstyrelsen fastholder kravet om at en bestyrelsesformand ikke kan bestride hvervet som administrator for en erhvervsdrivende fond", vil meddele sin tilbagetræden fra formandsposten.
"Styrelsen opfatter dette som en tilkendegivelse af, at Knud Foldschack personligt gennem & Foldschack Advokatpartnerselskab varetager rollen som administrator for fonden. Endelig fremgår det konkret af årsrapportens note 8, at Knud Foldschack personligt blandt andet har administreret fonden i regnskabsåret for 2022, hvilket tilsvarende har gjort sig gældende i tidligere regnskabsår," skriver Erhvervsstyrelsen.
Over for Fundats peger Knud Foldschack igen på, at det er Københavns Kommune, som har anmodet ham om at administrere en række fonde.
"Som nævnt i min egen redegørelse til Erhvervsstyrelsen har Københavns Kommune over en længere årrække anmodet mig som partner ved & Foldschack Advokatpartnerselskab om at administrere en række fonde som Københavns Kommune har indgået aftaler vedr. blandt andet brugerdrevne kulturhuse. På den baggrund har Kommunen udarbejdet en driftsaftale for driften og administrationen af blandt andet Ragnhildgadefonden. Advokatkontorets indsats for fondene bunder således i en aftale med Københavns Kommune, som også er politisk funderet og vedtaget i borgerrepræsentationen," skriver Knud Foldschack.
Stopper som formand
Med Erhvervsstyrelsens påtale følger et påbud: Enten skal Ragnhildgadefondens bestyrelse udpege en ny formand for fonden, eller også skal Knud Foldschack ophøre med at arbejde som administrator for fonden.
Forholdene skal være bragt i orden senest fire uger fra Erhvervsstyrelsens afgørelse. Den landede 1. februar i år, og bestyrelsens deadline var med andre ord sidste torsdag.
Knud Foldschack havde som nævnt allerede forud for Erhvervsstyrelsens afgørelse meldt ud, at han ville trække sig som formand, hvis styrelsen traf den afgørelse, den nu har truffet. Han oplyser nu, at han stopper som formand i forbindelse med en fusion mellem Ragnhildgadefonden og Fonden De Åbne Rum.
"Da fusionen mellem Ragnhildgadefonden og Fonden De Åbne Rum nu er afsluttet, er der derfor også allerede indkaldt til bestyrelsesmøde i fonden, således bestyrelsen konstituerer sig selv med en anden formand end mig," skriver han.
Sagen om Knud Foldschack og Ragnhildgadefonden er langtfra den eneste af sin art. Fundats har siden efteråret 2022 skrevet om en række sager om advokaters roller i danske fonde, herunder flere, som har udløst kritik eller påtaler fra Erhvervsstyrelsen.
Senest om den erhvervsdrivende fond Emilie og Peter Lunds Fond, som har brudt erhvervsfondsloven, idet advokat Mads Thyregod sideløbende med sin formandspost har udført juridiske og administrative opgaver for fonden. Tilsvarende kunne vi kort før jul fortælle, at ejendomsfonden Gangstedfonden har indkasseret påtaler fra Erhvervsstyrelsen, efter at bestyrelsesformand og advokat Christian Gangsted-Rasmussen på samme måde har haft en dobbeltrolle i fonden.